Wat is er in
juni mogelijk?
grafiek
uren zon
grafiek
neerslag
grafiek
temperatuur

Juni is de eerste zomermaand. Het mag al eens 30°C worden. Alleen jammer dat het dan zo vlug gaat onweren. Let op het kan in deze maand ook nog koud zijn! Hieronder geven we een overzicht van wat de junimaand nog in petto kan hebben. Een verwittigd man is er twee waard.

In de loop van de maand schommelen de dagmaxima in Laag- en Midden-België en in de valleien tussen de 18 en 23°C. Op de Ardense hoogten is het gemiddeld 3-4°C frisser. Ook langs de Kust is het wat koeler onder invloed van de zee. Halen de zuidelijke winden het boven de zeebries, dan kan het ook daar even warm worden.

Hoogst mogelijke temperaturen

Die werden in juni 1947 bereikt. Aan de Kust was het 34-35°C, in het Brusselse 37.5°C en op de Ardense Hoogsten 33°C. Dit zijn te kloppen zomerse waarden. Bij zeer droog weer (droge lucht), kunnen we dergelijke hitte goed trotseren. Wordt de lucht op dergelijke tropische dagen zeer vochtig, dan zijn de temperaturen ondraaglijk.

Wanneer het in juni 3 tot 4 dagen warmer is dan 30°C, dan spreken we van een hete periode. Het langst duurde die in de Kempen in 1936 en 1947. Toen klom het kwik in de schaduw 5 dagen na elkaar boven de 30°C uit. Aan zee en op de Ardense Hoogten lukt dit soms gedurende één dag. Niet elk jaar echter is dat het geval. Drie dagen na elkaar +30°C op de Ardense Hoogten in 1947 is nog altijd het record.

Het kan nog koud zijn

Maxima die niet hoger lagen dan 10 tot 13°C zijn reeds voorgekomen. Wanneer de noordelijke winden van geen wijken willen weten, kan het zelfs een weekje zo koud zijn.

De minimumtemperaturen in de lucht (dat is onder thermometerhut, op 1,5 meter boven het gras) schommelen tijdens de maand in Laag- en Midden-België tussen 8° en 12°C. Gemiddeld is het in de Ardennen dan een paar graden kouder.

Terwijl in het grote westelijke deel van het land geen vorst in de lucht meer voorkomt - in het "koudste" is het slechts 2 tot 4°C - kan het in de eerste week van juni, bij aanwezigheid van droge polaire lucht en geen wind, in de Kempen en de Ardennen nog tot -1 en -2°C vriezen. Aan de grond, op het gras, is het onder die omstandigheden overal prijs, tot zelfs aan de Kust ten zuiden van de duinenruggen kan het kwik nog tot -2°C zakken en in de Kempen nog tot -5°C (zelfs nog genoteerd half juni!)

Data Markante feiten in juni ('70-'95)
9 juni 1977 Victor De Keyser (72) wordt in zijn serre doodgebliksemd.
4 juni 1979In Amsterdam (het kan ook in België voorvallen) wordt een 19-jarige voetballer doodgebiksemd. Medespelers raken aan de benen gekwetst.
23 juni 1983Op het einde van de namiddag en in de avond: een stortvloed in Tervuren, Strombeek-Bever. Slijk op de wegen, de tunnel onder Zaventem is ondergelopen en op verschillende plaatsen verzakken er huizen.
8 juni 1985 sneeuw en regen te St-Hubert.
23 juni 1988Bolderberg/Zolder: lichte vorstschade aan bonen en pompoenen.
20 juni 1989Tielt-Wingene, Oevel: 's avonds onweer met hagelstenen zo groot als duiveneieren.
23 juni 1990Zele: hagelstenen als knikkers, een hagellaag van 15 cm rond 15 u. Op de beschutte plaatsen lag er nog hagel om 19 u.
2 juni 1991Vorst in de lucht te Elsenborn: -1°C. De vierde juni ook op andere plaatsen in de Ardennen. Op de Hoogten neerslag, gedeeltelijk met sneeuw.
2 juni 1992Merelbeke: 81,2 l/m² neerslag.
9 juni 1995 Libramont, op het gras -4,6°C (in de lucht te Elsenborn -0,5°C).

De ene junimaand is de andere niet

Het maandresultaat van alle weerelementen in ons land is in juni van jaar tot jaar sterk uiteenlopend. Ons normaal wisselvallig weer dat overwegend door maritieme invloed wordt bepaald, kan immers ook voor een korte (meestal) of langere periode door continentale invloed (uit het oosten) vervangen worden. De grafieken van 25 jaar temperaturen en 25 jaar uren zonneschijn zijn daar het bewijs van

datum zon op zon onder
4 juni 5 u 3221 u 50
14 juni5 u 2921 u 57 (onze tijd)
29 juni5 u 32 22 u 00

Eind juni beginnen de dagen alweer te korten. Bij onbewolkt weer treedt de schemering 45 minuten vroeger in dan het uur van zonsopgang en duurt ze 45 minuten langer dan het uur van zonsondergang.

De astronomische zomer begint dit jaar op 21 juni om 4 u 24 onze tijd (de langste dag van het jaar).

De zomeronweders, al of niet vergezeld van een zeer plaatselijke water- en/of windhoos (denk aan Oostmalle op 25 juni 1967) kunnen plaatselijk heel wat wind-, water- of hagelschade veroorzaken. Ben je toevallig slachtoffer, noteer dan zeer nauwkeurig wanneer, hoe het gebeurde en wat er voorviel.

In ons land heeft men rukwinden van maximaal 80 km per uur waargenomen. Opgelet, plaatselijk hogere windsnelheden behoren tot de mogelijkheden. De hevigste rukwinden komen voor bij onweders die zeer plaatselijk felle wind kunnen veroorzaken. Het moet dan natuurlijk lukken dat er op die plaats net een windmeter staat opgesteld.

De grootste hoeveelheid neerslag die men op één dag heeft gemeten is 242 liter per m² te Herbestal, veroorzaakt door twee onweders. Voor de neerslag gedurende de afgelopen 25 jaar, klik hier.

L. Landuyt

Voor een overzichtstabel
van 25 junimaanden
klik hier