GRAFIEK ZON | GRAFIEK NEERSLAG | GRAFIEK TEMPERATUUR

Wat is er in
november mogelijk?


November is best zacht (één op de twee keer) bij het begin, maar dikwijls koud op het einde. We zitten in het voorportaal van de winter. De natuur is helemaal van uitzicht aan het veranderen. Mist, somber weer, natte winderige dagen nog juist voor het echt winter wordt, dat zijn de ingrediënten voor een novembermaand. De hoogste temperaturen zijn niet meer zozeer afhankelijk van de zon, maar wel van de overheersende luchtstromingen, de heersende windrichting.
De gemiddelde maxima onder thermometerhut dalen van 11-12°C in het begin van de maand naar 7-9°C op het einde. Dit voor Laag- en Midden-België. Op de hoogten is dat respectievelijk van 8 naar 3-4°C.
De hoogst mogelijke maxima zijn 17-18°C aan zee in het begin van de maand tot 14-15°C op het einde van de maand. In het binnenland is 19-20°C nog mogelijk gedurende de eerste dagen, daarna dalen die maxima naar 16°C als hoogste de laatste week (Virton 20.8°C op 6 november 1955).

't Kan al winteren
Vanaf de eerste week zijn overal - hoewel het uitzonderlijk is - echte winterdagen niet uitgesloten. Extreem lage maxima waren -5, -6°C op de Ardense Hoogten en -1,-2°C in Laag- en Midden-België.
De minimum-temperaturen in de lucht voor Laag- en Midden-België zijn gemiddeld 4-5°C in het begin en 1-3°C op het einde. In de Ardennen worden die temperaturen licht negatief vanaf de tweede helft van de maand.
Tijdens zeer zacht weer is 10-16°C als minimumtemperatuur overal mogelijk in de eerste helft van de maand, om dan te dalen naar 8-13°C in de laatste week.
Matige nachtvorst kan reeds optreden in het begin van de maand en strenge op het einde met dan minima van -5 tot -7¨°C in Laag- en Midden-België en -8 tot -10°C in de Ardennen. Recordcijfers voor november tekende men reeds op te Virton (-13.3°C op 23 nov. '88) en te Ukkel (-10.5°C op 30 nov. '21). Op het einde van de maand mag men rekening houden, in het koudste geval, met -6°C aan de Kust tot -11°C in de Ardennen.

Mistig, glibberig, glad
Sneeuw is in heel het land mogelijk. Op te merken valt dat deze eeuw zelfs twee keer in de maand in de laatste week van november een record-hoeveelheid sneeuw viel voor het winterhalfjaar: van 24 tot 29 november 1925 te Ukkel viel 34 cm, in de Ardennen 50 cm en in het Hertogenwoud 62 cm sneeuw; op 29 november '73 viel te Ukkel 35 cm, te Gembloers 50 cm en in Botrange 81 cm.
Let op voor plotse motregen na aanhoudende vorst: ijzel! Alsook voor gladheid op af- en opritten door ochtendrijm. Verder zorgen afgevallen bladeren voor glibberigheid op de wegen. Bij mist en gladheid, glibberigheid is plots remmen een volkomen foute reactie

Gemiddelde maxima november
Gemiddelde minima november